11 Ekim 2010 Pazartesi

NIKON'U PC DEN KUMANDA ETMEK

Merhaba, bu seferki yaziyla daha teknik konulara giris yapmis olacagim. Bu ilk konuyu uygulamak icin  ileri duzey bir bilgiye gerek yok, oldukca basit. Anlatimi mumkun oldugunca kisa ve maddeler halinde yapmak istiyorum, detaylarda takilirsaniz butun sorulari rahatlikla konunun altina ekleyebilirsiniz.

- Baglanti, bilgisayarin USB portundan olacak. Gerekli kablo zaten cihazin kutusundan cikiyor. Yanliz USB uzatma kablosu da olsa cok iyi olur.

- Bilgisayardan kontrol icin yazilim yukleyecegiz. Nikon'dan satin alabileceginiz (100$ civari sanirim) Camera Control Pro 2.2 yazilimini kullanacagiz. Nikon icin baska firmalarin gelistirdigi yazilimlarinda var oldugunu duymustum ancak arastirmadim. Bu yazilimin http://dl7.torrentreactor.net/download.php?id=815165&name=Nikon+Camera+Control+Pro+V2.2 adresinden indirilebilir oldugu soyleniyor (dogrulugunu test etmedim). Trial olarak yukleyip deneme amacli kullandiktan sonra begenirseniz satin alabilirsiniz.
 
- USB kablonun bir ucunu bilgisayara diger ucunu Nikon fotograf makinaniza baglayin. Camera Control yazilimini bilgisayariniza yukleyin. Ben kendi sistemimi soldaki sekilde hazirladim.

- Dikkat ! En kritik nokta ! Nikon fotograf makinenizin menusune girin. Oradan SETUP MENU ye gecin. Setup Menu icinde USB ayarini goreceksiniz. Default olarak [MSC Mass Storage] secimi yapilmistir. Bu secim bizim isimize yaramaz! Cunku anlami "cihaz baglandiginda hafiza kartiymis gibi algila" demektir. Bu secimi [M/P MTP/PTP] olarak degistirmeliyiz.

- Programi yukledik, Nikonun USB ayarini yaptik, USB kablolari taktik. Simdi artik programi calistirabiliriz. Dikkat ! Iste ikinci kritik nokta! Eger windows 7 kullanicisi iseniz bir defaya mahsuz olmak uzere programi calistirmadan once, uzerine sag tiklayip properties menusune girin. compatibilities (uyumluluk) menusunden "Windows Vista SP2" secimini yapin ve daha sonra normal sekilde calistirin. 

- Sayet fotograf makinasini acmamissak yazilim cihazi algilayamiyacak ve yukaridaki gibi "No camera was detected" mesajini verecektir. Kamerayi actigimizda gerekli suruculer otomatik olarak yuklenecek, Camera Control prgrami kameranin modelini markasini yazacak ve kullanici arayuzu ekranda gorunecektir.


- Soldaki resimde, fotograf makinasina ait tum veriler aynen vizor icinden goruldugu sekliyle alt tarafta verilmistir. Cekim hizi 8 saniye, diyafram 6,3 gibi. Cihaz uzerinden elle yapilan ayarlarin tamamına yakinini bu yazilimla yapmak mumkundur.


- Soldaki resimde Shutter Speed secimi silik yani kullanilamaz durumdadir. Cunku o anda benim fotograf makinamin cekim modu A konumunda (diyafram oncelikli mod) idi. Bu konumda iken, nasil ki  cihaz, cekim hizini otomatik olarak ayarliyorsa, bilgisayara baglandiginda da yine kendi ayarlayacaktir. Eger yazilimla tam denetim  istiyorsaniz, fotograf makinanizin cekim modunu M konumuna (manuel) getiriniz.




- Sol taraftaki resimde goruldugu gibi Exposure 2 sekmesine gecildiginde, netleme noktalarini bile secmek mumkundur. Storage, Mechanical ve Image Processing sekmelerini de yazilim uzerinden inceleyin.

- Zor gelebilecek kisimlar coktan bitti. Artik sadece denklanjore basmak kaliyor. Eger otomatik netleme secenegini kullaniyorsaniz "AF and Shoot" butonuna basin veya elle netleme yaptiysaniz "Shoot" butonuna basin.
- Fotograf cekilir cekilmez, fotograf dosyasi hafiza kartina ugramadan, dogrudan bilgisayariniza inecektir. Sagdaki resimde fotografin bilgisayara otomatik olarak aktarilisini gorebilirsiniz.

- Yazilim arayuzunu kullanarak fotograflarin yuklenecegi klasoru ayarlamak mumkundur.

- Bu yazilim kullanilarak, istenen zaman araliklarinda cihaza fotograf cektirmek de mumkun. Hafiza karti derdimiz de olmadigina gore, birer dakika arayla bir kaba koydugunuz buzu fotograflayabilir ve cikan kareleri herhangi bir movie maker programiyla ardi ardina siraladiginizda guzel bir video denemesi yapmis olursunuz. Bu sekilde buzun erimesini hizli cekimle izleyebilirsiniz. (TIMELAPSE)

- Fotograf makinanizi uc ayak uzerine yerlestirirseniz ve objenin bulundugu masayi titretmemek icin kablosuz mouse kullanirsaniz, titresimsiz tertemiz bir fotograf karesi yakalayabilirsiniz. Son olarak, cikan sonucu hemen asagida yayinliyorum ve bu yazimi bitiriyorum. Selamlarimla.



[ONEMLI NOT: Yorum ekleyebilmek icin once kendinizi sag ust sutunu kullanarak "izleyici" olarak  kaydettirin. Ardindan konu basligina tıklayin ve sayfa sonuna gecerek yazmaya baslayin. Gmail hesabiniz var ise kendinizi izleyici olarak kaydetmenize gerek yoktur.]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder