24 Ekim 2010 Pazar

AMACA YÖNELİK MONİTÖR SEÇİMİ

Merhaba, son derece teknik bir konuda yine birlikteyiz. Bu konudaki yazımı okumadan önce eminimki bir çok farklı sitelerden benzer yazılar da okumuşsunuzdur. Ben diğer anlatımlardan farklı olarak, ihtiyacınız olan bilgiyi net bir şekilde size direkt olarak vereceğim, detaylarını ve nedenlerini ise başka bir konu başlığı altında anlatmak istiyorum. İhtiyacınız olan bilgiye ulaşmak uğruna ilgi duymadığınız teknik konuları zorla size okutmak istemiyorum. (Bu, donanım inceleme yazılarında çok yapılan, anlam veremediğim ve hazetmediğim bir yontemdir.)

Monitör alacaksınız... Ama hangi monitör? Ve hangi özelliklere sahip olmalı? Bunun için göz önüne alıncak en önemli kriter; hangi amaçla kullanacağınızdır. Temel kullanım amaçlarını en basit olarak sıralayalım; Oyun oynamak, Film izlemek, Internet ve temel ofis programlarını kullanmak, Mimari ve mühendislik tasarım programlarını kullanmak (CAD) ve tabiiki asıl konumuz olan Fotoğraf işlemek.

LCD monitörlerin seçiminde bizi ilgilendiren kısım "Panel" teknolojileridir. Panellerin dışında, elektronik devre kartı, kablo giriş/çıkış birimleri, plastik kasası vb. gibi monitörün yapsını oluşturan diğer parçalar bizim için arka planda olacaktır. 

Düzlemsel bir yapıda olan ve içinde ışık yayan sıvı kristal hücreleri (pixelleri) barındıran paneller; üretim teknikleri, ışık yayan sıvı hücrelerin yapısı, hücrelerin diziliş şekilleri vs. gibi bir çok konuda farklı teknolojik yapıya sahiptirler ve farklı teknolojik adlandırmaları vardır.  (LCD; "Liquid Crystal Display"). Günümüzde kullanılan en temel LCD panel teknolojileri şunlardır;

     -   TN (Twisted Nematic)
     -   MVA (Multi Domain Vertical Aligment)
     -   PVA (Patterned Vertical Aligment)
     -   IPS (In Plane Switching)

Fotoğraf işlemek için monitör almaya giden bir kişinin yapması gereken şey, bütçesi yetiyorsa IPS panelli monitör satın almaktır. IPS paneller diğer panellere göre daha geniş renk yelpazesine sahiptir. Özellikle koyu renk tonlarındaki başarısıyla ve sağladığı yumuşak renk geçişleriyle diğer LCD panellerden bariz bir şekilde üstündür. Ancak bütçe kısıtlıysa PVA panelli LCD monitörler ikinci tercih olabilirler. Bununla birlikte kişi, PVA panellerinin siyahları tam siyah göstermedeki başarısı ve multimedya uygulamalarındaki başarısı IPS panellerden fazla olduğu için, IPS alamadım diye de bunalıma girmesine gerek yoktur.

NEC, DELL, HP, EIZO, LACIE, SAMSUNG markalarının IPS panelli LCD monitörleri ülkemizde yanlızca  birkaç yerde satılmaktadır. Yani IPS panelli monitörleri bulmak biraz zor olabilir. Minimum olarak 1920x1080 (FullHD) çözünürlük sağlayan bir IPS panel fotoğrafçıları mutlu edecektir ancak bu tafsiye edilen değil, minimum olan değerdir. Bu çözünürlük değerinin üzerine çıkılmalıdır. IPS panellerin daha gelişmişi S-IPS  (Super-IPS) panellerdir, bu paneller şu anki en ileri teknolojidir.

Bunun dışında PVA paneller ise, aslında Samsung firmasının (Sony'nin desteğinide arkasına alarak) MVA panelleri geliştirmek suretiyle ürettiği panellerdir. Teknolojik olarak biraz daha üstün denilebilirler. IPS panellere bütçesi elvermeyen bizim gibi hobi fotoğrafçıları için PVA panelli monitörler iyi bir tercih olabilirler. Bizler monitörleri, fotoğraf işlemek dışında birçok uygulamada da kullandığımız için belki de aslında gerçekten PVA panelli monitörler bizi IPS panelli monitörlerden daha çok mutlu edebilir. C-PVA ve S-PVA gibi daha gelişmişleride vardır. Yine minimum çözünürlük 1920x1080 olmalıdır ancak bu değerin üstüne çıkmayı tavsiye ediyorum.

Bazı IPS panel teknolojili LCD monitör modelleri;
   Eizo ColorEdge CG222W
   Eizo ColorEdge CG242W 
   NEC MultiSync PA231W
   NEC MultiSync PA241WNEC
   DEL UltraSharp U2311H
   DEL UltraSharp U2711
   LaCie 324i

Bazı PVA panel teknolojili LCD monitör modelleri;
   Eizo CE210W
   Eizo CE240W
   Samsung F2380
   Samsung 275T Plus
   HP LP2275W
   Fijitsu Siemens LP2275W-3
   LaCie 324

PC kullanıcıları için Apple (Mac) monitörlerini önermiyorum çünkü bu monitörlerin en önemli ayarları mac bilgisayarlarının işletim sistemi üzerinden yazılım yolu ile yapılıyor. Dolayısyla Apple monitörünü satın alıp PC nize bağladığınızda parlaklık ve kontrast gibi bir-iki basit ayar dışında hiçbir ayarlamayı yapamazsınız. Renk sıcaklığını da değiştiremezsiniz, 7300K fabrika değerinde sabit olarak kullanmak zorunda kalırsınız.

Beğendiğiniz bir monitörün teknik özellikleri hakında bilgi edinmek, panel tiplerine göre monitör aramak, firmalara göre monitör modellerini aramak, çeşitli monitörlerin test ve incelemelerini görmek istiyorsanız şu sayfayı şiddetle öneriyorum;
http://www.prad.de/en/index.html

Yazımın sonuna gelirken LCD monitörünüz için size ufak bir test veriyorum. Moralinizi bozmak istemem ama 50 dolarlık sıradan bir CRT monitör ile 252 nolu karttaki damalara kadar rahatca görebilir ve 253 nolu kartı ise dikkatli bir şekilde bakarak algılayabilirsiniz. Peki siz şu an hangi kartları görebiliyorsunuz? Belki bu test, bazı profesyonellerin neden hala eski tip tüplü monitörleri kullanmakta bu kadar ısrarcı olduklarını açıklayabilir. 
Konunun özet kısmını burada bitiriyorum. Teknik detayları merak edenler "LCD MONİTÖR TEKNOLOJİLERİ" başlıklı yazıya geçerek devam edebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder