Konuya girmeden once tum arkadaslarimi selamlıyorum.
Tepeye yerlestirdigim buyuk puntolu bu blog basligi ile, fotograf cekme ugrasisini ister istemez "hobi" ve "profesyonel" olarak siniflandirmis oldum bile. Profesyonel egitim almadigim ve bu isi profesyonel kaygilarla yapmadigimdan oturu "profesyonel" anlamda soyleyebilecek sozumde yok aslında.
Bunun yaninda hobi olarak bu isi yapmaninda bazi avantajlari yok degil. Mesela bizim gibilerin disina cikilmamasi gereken kesin kurallari yoktur. Bizler altin orana uymasakda, renk dengesini kurmasakda, beyaz ayarini yapmasakda olur. Kimseye begendirmek gibi kaygimiz yok, cunku satmak endisemiz yok. Teknik kurallar bizim icin yol gosterici olabilirler elbette ancak bundan öteyede gecemezler. Sahsi fikrim, bu isle hobi olarak ugrasmanin yaraticiligi daha fazla atesleyebilmesi mumkundur. Fotograf cekme ugrasisini hobi olarak yapmanin cok karli bir tarafi daha var aslinda; basarili sonuclar aldiginizda sevinirsiniz ve kotu sonuclar aldiginizda sadece shift+delete yaparsiniz ve unutursunuz.
Her iste oldugu gibi tecrube, daha iyisini ortaya cıkarma adına son derece önemlidir. Profesyonel olarak bu isle ugrasildiginda daha fazla zaman ayirmak ve daha fazla ekipman yatirimi yapmak elbetteki kacinilmaz olacaktir. Tabii buda gelisimi hızlandiracaktir. Sanirim bu noktada sinir cizgimizide yakalamis oluyoruz gibi geliyor bana. Bilet satislarini costuracak muthis bir sinema afisi veya harika bir moda katalogu hazirlama gayreti icinde olmadigimiz icin bizim en iyi / en pahali ekipmani almak veya yasantimizin maksimum zaman dilimini ayirmak gibi sikintilarimiz yoktur. Butcemize uygun, mantikli ve mutevazi secimlerimiz sonucunda sahip oldugumuz ekipmanlarimizla hosca vakit gecirmek, hayat stresinden uzaklasmak, bazen dogada takilmak, cevremize bakmak, bakarken gorebilmek, fotograflarimiz hakkinda tartismak, baska fotograf severlerle tanismak, teknigimizi gelistirebilmek, birlikte birseyler paylasabilmek en buyuk gayemiz olabilir.
Blogumun bu hususlar cercevesinde hepimize faydali olabilmesini umit ediyorum. Kisisel olarak tercihim sagda solda az rastlanan, "satır araları" olarak tabir ettigimiz teknik konular uzerine basliklar acmak olacaktir. Ornegin buyuklerimizin elimize ilk kez kamera tutusturduklarında soyledigi "fotograf cekerken gunesi arkaya al" konusu benim actigim bir baslik olmayacaktir. (Zaten bu da ogrenilen ilk yanlistir, acik havada karsidan gelen gunes nedeniyle modelin gozleri kisilir, fotograftada agiz, burun, iki cizgi ve etrafinda bol bol kirisiklik gorunur.) Yanliz sizler icin her konuda fikir beyan etme, sorma, cevaplama, yazma, konu acma hakkinizi kullanmanizi tercih ederim. Merak ettiklerinizi lutfen herhangi bir konu basligi altinda dogrudan sorunuz. Herkes bildigi kadarıyla cevap vermeye calisacaktir eminim.
Tum ziyaretcilere ve fotografseverlere tesekkur eder, saygilarimi sunarim.
[ONEMLI NOT: Yorum ekleyebilmek icin once kendinizi sag ust sutunu kullanarak "izleyici" olarak kaydettirin. Ardindan konu basligina tıklayin ve sayfa sonuna gecerek yazmaya baslayin. Gmail hesabiniz var ise kendinizi izleyici olarak kaydetmenize gerek yoktur.]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder